به همت شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهریار؛
کمیته هماهنگی اجرای برنامه مکمل یاری آهن و ویتامین D برای دانش آموزان پایه های اول و دوم متوسطه شهرستان شهریار، برگزار شد.
به همت شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهریار؛ کمیته هماهنگی اجرای برنامه مکمل یاری آهن و ویتامین D برای دانش آموزان پایه های اول و دوم متوسطه شهرستان شهریار، برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهریار؛ کمیته هماهنگی اجرای «برنامه مکمل یاری آهن و ویتامین D ویژه دانش آموزان پایه اول و دوم متوسطه» دبیرستان های شهرستان شهریار، با حضور کارشناسان واحد سلامت و تندرستی آموزش و پرورش و سرپرستان واحدهای مرکز بهداشت در دفتر معاون بهداشتی شبکه، برگزار شد.
در این جلسه با ارائه گزارش تحلیلی درخصوص نحوه اجرای برنامه مکمل یاری آهن و ویتامین D در سال تحصیلی گذشته ؛ مشکلات و چالش های برنامه مطرح و مورد بررسی قرار گرفت. طرح و بررسی راهکارها و مداخلات قابل اجرا جهت اجرای بهینه این برنامه در سال تحصیلی جدید، از بخش های اصلی این جلسه بود.
نیاز به بعضی از ریز مغذیها، در بسیاری از گروههای سنی و افراد دارای شرایط خاص فیزیولوژیکی، مثلا مادران باردار یا کودکان زیر دوسال، افزایش یافته و در این شرایط نیاز به دریافت بخشی از ریزمغذیها به صورت مکملهای غذایی؛ ایجاد می شود.
غنی سازی غذاها، مکمل یاری و آموزش درخصوص تغذیه مناسب از استراتژهای سازمان جهانی بهداشت برای تامین ریز مغذیهای مورد نیاز می باشد که این استراتژی های در کشور ایران درحال انجام می باشد. به عنوان مثال غنی سازی آردهای نانوایی، ترویج تغذیه با شیر مادر برای پیشگیری از کمبود آهن در نوزادان و مکمل یاری برای بسیاری از گروههای سنی از جمله برنامه های نظام سلامت کشور ایران می باشد. مکمل یاری یکی از دستورالعملهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است که در تمام مراکز جامع سلامت و پایگاه های بهداشتی و خانههای بهداشت به صورت رایگان و به تفکیک گروه سنی انجام میشود.
در برنامه مکمل یاری در مدارس، دانش آموزان دوره متوسطه گروه هدف این برنامه هستند و در این برنامه مکمل های مورد نظر بر اساس تعداد دانش آموزان گروه هدف تهیه و در اختیار آنها قرار می گیرد.
مکملهای آهن و ویتامین D برای دختران پایه اول و دوم متوسطه به صورت قرص آهن و برای ۱۶ هفته متوالی برای هر دانش آموز اختصاص داده میشود و ماهانه در 9 ماه متوالی یک پرل ویتامین D 50000 واحدی در سال تحصیلی در یافت می نمایند. همچنین برای دانش آموزان پسر دوره اول و دوم متوسطه، توزیع مکمل ویتامین D صورت می گیرد.
شیوع کم خونی فقر آهن در دختران، بالاترین میزان را بین گروه های سنی را دارد و کمبود آهن در این دوران، کاهش توان ذهنی و قدرت یادگیری، افت تحصیلی وخستگی زودرس، ضعف و بی حالی، افزایش ابتلا به بیماری ها، را به همراه دارد. برنامه مکملی اری با آهن در دختران نوجوان با هدف ارتقاء سطح سلامت این گروه سنی؛ و پرورش مادرانی توانمند و نسلی سالم انجام می شود. همچنین کمبود ویتامین D در سراسر جهان از شیوع بالایی برخوردار است. از عوارض کاهش ویتامین D می توان به خطر بروز بیماریهایی مانند سرطان، دیابت نوع 1، استئوپروز و اختلالات خود ایمنی اشاره کرد. منابع غذایی حاوی ویتامین D بسیار محدود هستند (مانند ماهی سالمون) و یا بطور مرتب مورد استفاده قرار نمی گیرند و همچنین استفاده مستقیم از نور آفتاب نیز به دلیل مسائلی همچون پوشش خانم ها، استفاده از کرم های ضد آفتاب، آلودگی هوا و ... سبب سنتز مقادیر کافی ویتامین D نمی شود.
در یک بررسی ملی وضعیت ریزمغذیها که در 7 گروه سنی شامل کودکان 23-15 ماهه، کودکان 6 ساله، نوجوانان 20-14 ساله، بزرگسالان 60-45 ساله و زنان باردار 5 ماهه و بالاتر در 11 اقلیم کشور در سال 1391 انجام شده است حاکی از آن است که کمبود ویتامین D در نوجوانان 20-14 ساله کشور درحدود 76% می باشد. مکمل یاری با ویتامینD در دوز 50 هزارواحدی و ماهانه یکبار براساس توصیه کمیته مشورتی پیشگیری وکنترل کمبود ویتامین D در این گروه سنی بویژه دختران بعنوان یک راهکار کوتاه مدت به منظور کنترل مشکل در نظر گرفته شده است.
کامنت