شبکه بهداشت و درمان شهریار
 

  • 1399/07/01 - 09:30
  • - تعداد بازدید: 595
  • - تعداد بازدید کنندگان: 595
  • زمان مطالعه: 4 دقیقه

اجراي برنامه غربالگري بيماري هاي متابوليک نوزادان در مراکز خدمات جامع سلامت و پايگاه هاي سلامت شبکه بهداشت و درمان شهرستان شهريار

281918.mp3 اجراي برنامه غربالگري بيماري هاي متابوليک نوزادان در مراکز خدمات جامع سلامت و پايگاه هاي سلامت شبکه بهداشت و درمان شهرستان شهريار





اجراي برنامه غربالگري بيماري هاي متابوليک نوزادان در مراکز خدمات جامع سلامت و پايگاه هاي سلامت شبکه بهداشت و درمان شهرستان شهريار


برنامه غربالگري بيماري‌هاي متابوليک نوزادان، باهدف شناسايي کودکان بيمار، در بدو تولد و پيشگيري از بروز عوارض جبران ناپذير ، حفظ ضريب هوشي وکاهش معلوليت جسمي  ناشي از بيماري هاي مذکور مي باشد. در بيماري هاي متابوليک ارثي هضم يک يا چند ماده غذايي ( پروتئين ، قند يا چربي ) در بدن دچار اختلال مي شود در نتيجه کودک نمي تواند از اين مواد براي رشد و تکامل استفاده کند و حتي ممکن است گروهي از مواد غذايي که به طور معمول براي نوزادان مفيد هستند ، براي او خطرناک شوند و حالت سمي ايجاد کنند در اين صورت اين مواد بر بسياري از اندام هاي بدن از جمله مغز، کبد، قلب و ... تاثيرات منفي و مهمي مي گذارند که در نتيجه ممکن است منجر به مرگ و يا اختلال تکاملي در او شود. بيماري هاي متابوليک انواع و اسامي متفاوت دارند.
اين بيماري ها اکثرا به صورت ژنتيکي و معمولا هم از پدر و  هم از مادر به نوزاد منتقل مي شوند. احتمال بروز اين بيماري ها در ازدواج هاي فاميلي بيشتر است.
اغلب نوزادان مبتلا به بيماري هاي متابوليک در هنگام تولد، سالم و طبيعي به نظر مي رسند و اگر هم با افزايش سن علائمي بروز کند به علت غير اختصاصي بودن ، علت اصلي بروز علايم تشخيص داده نمي شود و در نتيجه ممکن است تا زمان بروز اختلالات جدي و برگشت ناپذير، خانواده متوجه مشکل نوزاد نشود.
  در برنامه غربالگري ، قبل از آن که نوزادان بيمار دچار علائم بيماري شوند،  مي توان به موقع از بروز مشکلاتي مانند عقب ماندگي ذهني يا معلوليت و مرگ در آنان پيشگيري کرد. در بسياري از موارد مرگ کودکان زير ? سال علت مرگ ناشناخته مي باشد که در واقع ممکن است در اثر بيماري هاي متابوليکي باشد که در کودک شناسايي نشده است . بهترين راه پيشگيري از عوارض بيماري هاي متابوليک ارثي، انجام غربالگري در روزهاي ابتدايي تولد نوزاد (? تا ? روزگي ) و درمان به موقع نوزادان مبتلا به بيماري ها است .
 با کاهش ميزان مرگ و مير شير خواران (IMR)  ، نقايص ژنتيکي بدو تولد، سهم فزاينده اي در مرگ و مير اين گروه سني خواهند داشت. چنانچه اين شاخص به کمتر از ?? در هزار برسد، ??% موارد مرگ شير خواران به علت بيماري ها و اختلالات خواهد بود.
بيماري­هاي هدف در اين برنامه، شامل ?? بيماري متابوليک مي باشد در اين برنامه  پس از غربالگري و شناسايي نوزادان مبتلا، خانواده فرد بيمار جهت شروع درمان به بيمارستان هاي تخصصي نوزادان و کودکان ارجاع مي شوند. درمان ، مشاوره جهت رژيم هاي غذايي خاص و اقدامات حمايتي براي نوزاد شروع مي شود ، سپس خانواده وي جهت مشاوره ژنتيک به پزشک ژنتيک ارجاع مي شود، شجره نامه خانوادگي براي آن ها ترسيم و تشخيص پيش از تولد براي ساير فرزندان در اين  خانواده و فاميل نزديک بيمار مبتلا به منظور پيشگيري از تولد موارد مبتلا در خانواده و خويشان انجام مي شود. در نتيجه علاوه بر اينکه نوزاد مبتلا به بيماري و اختلال متابوليکي از زندگي احيانا وابسته و ناکارآمدي که در انتظار او بود رها شده و تبديل به عضو موثري در جامعه مي شود ، انتظار مي رود ساير اقوام او نيز با پيگيري هايي که در نظام سلامت جامعه براي آن ها ايجاد مي شود فرزندان سالم و بدون نقصي به دنيا آورند.
غربالگري بيماري هاي متابوليک نوزادان از مرداد ماه ?? در يکي از مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان شهريار به صورت آزمايشي و رايگان اجرا شده است که با استقبال عمومي خانواده ها روبرو شده است.
اين برنامه از اول مهر ?? بصورت گسترده در تمام مراکز خدمات جامع سلامت و پايگاه هاي سلامت (با دريافت هزينه ???.??? ريال) اجرا خواهد شد.


 
  • گروه اخبار : آرشيو اخبار
  • کد خبر : 281918
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings