شبکه بهداشت و درمان شهریار
 

  • 1402/12/26 - 12:14
  • - تعداد بازدید: 125
  • - تعداد بازدید کنندگان: 109
  • زمان مطالعه: 8 دقیقه

روزه داری بر مدار سلامت

330190.mp3 روزه داری بر مدار سلامت

روزه داری بر مدار سلامت

 

 

توصیه‌های دارویی در ماه رمضان

 

برخی داروها در تداخل با غذا می‌تواند موجب کاهش یا افزایش اثر دارو و یا تاخیر در رسیدن دارو به غلظت مناسب در خون شود، بنابراین برای مصرف این دسته داروها نیز مشورت با داروساز، امری ضروری و مفید است.

 
 

به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر مهران ولایی معاون غذا و دارو دانشگاه به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان توصیه‌هایی درخصوص نحوه مصرف داروها در ماه مبارک رمضان به بیماران ارائه کرد:

 

1. در زمان روزه داری تغییراتی در سیستم بدن رخ می‌دهد که این امر موجب تاثیراتی در وضعیت بیماری و دارو درمانی می‌شود. از آنجائیکه در بیماران دیابتی، کنترل مستمر قند خون اهمیت ویژه ای دارد، بنابراین به بیمارانی که تحت درمان با انسولین هستند، موکداً توصیه می‌شود قبل از اقدام به روزه داری با پزشک معالج خود  مشورت کنند.

 

2. بیمار و خانواده فرد مبتلا به دیابت، باید در رابطه با خطرات احتمالی تهدید کننده در ایام روزه داری مورد مشاوره قرار گرفته و درخصوص علائم افزایش و یا کاهش قند خون، اندازه گیری قند خون، تنظیم وعده‌های غذایی، فعالیت بدنی و مصرف داروها در ماه مبارک و در ایام روزه داری آموزش لازم را دریافت کنند و روش درمان و اقدامات لازم در صورت بروز مشکل به همراه بیمار آموزش داده شود.

 

3. در بیماران صرع و ریوی با توجه به اهمیت زیاد خطر تغییر دوز دارو، پزشکان و داروسازان باید به این بیماران در رابطه با عوارض قطع دارو، به عنوان احتمال بازگشت حملات تشنجی در مبتلایان به صرع، مشاوره دقیق دهند. همچنین باید توصیه‌های لازم به بیماران مبتلا به آسم که با قطع داروهای استنشاقی و افشانه‌های تنفسی دچار حملات آسمی می‌شوند، ارائه شود.

 

4. مصرف داروهای مدر برای بیماران جهت جلوگیری از دست رفتن آب بدن باید با نظر و مشورت پزشک معالج اقدام به کاهش دوز این داروها کنند و برای درمان برخی عفونت‌ها در فرد روزه دار، پزشک معالج می‌تواند اقدام به تجویز آنتی بیوتیک‌هایی کند که به جای چند بار مصرف طی روز، یک یا دو بار در روز مصرف شود.

 

5. برخی داروها در تداخل با غذا می‌تواند موجب کاهش یا افزایش اثر دارو و یا تاخیر در رسیدن دارو به غلظت مناسب در خون شود، بنابراین برای مصرف این دسته داروها نیز مشورت با داروساز، امری ضروری و مفید است.

 

6. ترکیب یک رژیم غذایی متعادل که شامل انواع میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و منابع پروتئینی است می‌تواند به حفظ سطح انرژی کمک کند. با انتخاب صحیح مواد غذایی سالم و رعایت تنوع غذایی، افراد می‌توانند سلامت و تندرستی را در طول ماه رمضان ارتقا دهند.

 

7. اولویت دادن به مصرف غذاهای غنی از مواد مغذی و کاهش مصرف مواد غذایی فرآوری شده و اشباع شده از نمک و شکر و غذاهای سرخ شده و نیز با توجه به تداخل زمانی ایام روزه داری با ایام نوروز، به حداقل رسانیدن تنقلات، نه تنها به سلامت جسمی و روحی کمک می کند، بلکه به طولانی تر شدن زمان احساس سیری نیز می انجامد.

 

8. مصرف مایعات ترجیحاً آب به میزان کافی در فاصله افطار تا سحر و نیز انجام فعالیت های بدنی سبک به منظور بهبود علائم خونی و کاهش استرس، توصیه می‌شود. به ویژه از افراط در نوشیدنی‌های شیرین و غذاهای پر کالری پرهیز شود.

 

 
تغذیه در ماه مبارک رمضان
 
دانشگاه علوم پزشکی ایران
 
ویژگی های خاص روزه داری و روزه داری در بیماران:
بطور کلی از نظر تغذیه ای روزه ماه مبارک رمضان شامل دو وعده خوراک کامل قبل از سحر و بعد از مغرب است و زمان روزه گرفتن بسته به فصل و موقعیت جغرافیایی بین 11 - 20 ساعت متغیر است. در رمضان سال 1402 - 1403 معادل رمضان 1445 زمان روزه داری در شهر تهران، پایتخت ایران بین 30 / 13 تا 15 ساعت از اولین تا آخرین روز ماه مبارک رمضان است. این زمان در شهرهای جنوبی تر کشور کمتر بوده و در عرض های شمالی بالاتر بیشتر است.
در روزه داری اسلامی فرد مجاز به مصرف هیچ ماده خوراکی یا فعالیت جنسی نیست و در صورت رخداد خونریزی یا بلع عمدی مواد خوراکی روزه باطل می شود. روزه داری کاملا هماهنگ با گردش فصول و ماهها و در هماهنگی
کامل با گردش روز/شب قرار دارد. در آیین اسلامی حتی علاوه بر وجوب روزه ماه مبارک، تشویق به انجام روزه مستحبی شده است. روزه داری برای همه بجز زنان باردار و شیرده، بیماران و افراد مسن ناتوان که روزه برای بدن آنها ضرر جسمی دارد اجباری است. با این حال درباره تعریف بیماری و اینکه وضعیت وجوب روزه داری در بیمارن به چه شکل است باید گفت هیچ مرز دقیقی بین بیماری و سلامتی وجود ندارد. طبق آیات قرآن و روایات شیعه همه بیماران و یا هر فردی با هر درجه ای از بیماری معاف از روزه نیست اگر شدت بیماری در حدی باشد که روزه داری منجر به ضرر جسمی برای بیمار ،شود روزه گرفتن مجاز نخواهد بود و اگر بیمار قدرت و توانایی روزه گرفتن را داشته باشد باید روزه بگیرد و اگر توانایی نداشت، نباید روزه بگیرد.
امام صادق (ع) می فرمایند حد معینی برای بیماری وجود ندارد و شخص بیمار در بیماری خود امین و از هر کس دیگر به خود داناتر است. بیمار امین است و این امر به خود او واگذار شده است؛ پس اگر ضعفی در خود احساس کرد روزه نگیرد و اگر قدرت و توانایی داشت، روزه بگیرد .
درباره این سوال که آیا بیماری که روزه برایش مضر است در روزه داری مختار است و یا روزه بر او حرام می باشد؟
 
نطر علمای اهل سنت حکم به تخییر بیماران در روزه داری دارد به عبارت دیگر بیمار مختار است و اجازه دارد که روزه بگیرد و یا نگیرد در حالی که طبق نظر علمای شیعه روزه داری برای بیماری که روزه برای او ضرر دارد حرام و برای بیماری که برای او ضرری ندارد واجب است. تصمیم گیر نهایی درباره اجازه روزه داری یک فرد در نهایت خود آن فرد است چرا که او توانایی کامل خود را می شناسد و نسبت به پزشک و یا هر مشاوری تسلط کامل بر شرایط خود دارد. پزشک یا متخصص تغذیه با ارزیابی وضعیت بیمار، مزایا و معایب روزه داری برای فرد را مشخص می کند و تصمیم گیری به فرد کمک می کند.
متابولیسم انرژی در روزه داری اسلامی در ایام روزه چند ساعت پس از نخوردن غذا غلظت گلوکز سرم به حدود 70 - 60 میلی گرم در دسی لیتر کاهش
می یابد و بدن جهت حفط قند خون محدوده طبیعی، در اولین اقدام گلیکوژن ذخیره شده در کبد طی ساعات سیری را آرام آرام به گلوکز تبدیل کرده و وارد خون می کند تا سوخت لازم برای مغز، بافت مدولای کلیهف گلبولهای قرمز و سایر اضای بدن تامین گردد. در صورت ناشتایی طولانی بویژه در عرض های شمالی و در فصول گرم تر سال، پس از اتمام ذخائر کبدی گلیکوژن، گلیکوژن دخیره شده در عضلات مورد استفاده قرار می گیرد و همزمان تبدیل پروتئینهای عضلانی به گلوکز طی فرایند گلوکونئوژنز اتفاق می افتد تا تحت هر شرایطی گلوکز خون در حد نرمال حفظ شود چرا که افت شدید قند خون می تواند فرد را به حالت بی حالی شدید، افت هوشیاری و حتی اغماء برده و عوارض پیچیده ای ایجاد کند. این تغییرات در میزان و منبع سوخت مصرفی بواسطه تغییرات هورمونی و عصبی در بدن واسطه گری می شوند به گونه ای که در شرایط بی غذایی با کاهش انسولین سرم متعاقبا غلظت گلوکاگون سرم و فعالیت سیستم سمپاتیک افزایش یافته و قند خون در محدوده نرمال حفظ می شود.
در کشورهای با روزه داری طولانی تر (بالای 14 - 16 ساعت) به مرور چربی ها نیز بعنوان سوخت مصرف می شوند. اگر رژیم غذایی در ماه رمضان با کاهش 300 - 200 کیلوکالری انرژی دریافتی همراه شود چربی های ذخیره ای بیشتری در دهه دوم و سوم ماه رمضان بعنوان سوخت مصرف می شوند. بطور کلی مطالعات نشان د اده اند که در ایام ماه رمضان سطح قند خون نسبت به قبل از رمضان در دهه اول به مرور کاهش می یابد، در دهه دوم به در سطح ثابتی نگه داری شده و در دهه آخر به نسبت افزایش یافته و به شرایط قبل از ماه رمضان نزدیک می شود.
 
 مطالعات انجام شده بر روزه داری در ماه مبارک رمضان
 
طی دهه های اخیر مطالعات متعددی جهت بررسی اثرات روزه داری بر انواع شاخص های متابولیکی بدن در افراد سالم، بیماران و گروه های سنی جنسی مختلف انجام شده است.
در مجموع مطالعات انجام شده نشان می دهند که دریافت های غذایی در ماه رمضان کاملا تحت تاثیر قرار گرفته و متاسفانه در اکثر کشورهای اسلامی مصرف گروههای غذایی مورد توصیه، تنوع غذایی کافی و بطور کلی کیفیت رژیم غذایی کاهش یافته و بالعکس مصرف قندهای و تنقلات شیرین و سایر مواد غذایی ناسالم افزایش می یابد.
 
 
 
  • گروه اخبار : گروه های محتوا,اخبار شبکه,آرشيو اخبار
  • کد خبر : 330190
:
کلیدواژه ها
روابط عمومی شهریار
خبرنگار

روابط عمومی شهریار

تصاویر

Template settings