به همت شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهریار؛
جلسه آموزشی با موضوع ژنتیک برای گروه هدف پزشکان برگزار گردید
به همت شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهریار؛ جلسه آموزشی با موضوع ژنتیک اجتماعی برای گروه هدف پزشکان برگزار گردید.
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهریار, کارگاه آموزشی با موضوع ژنتیک اجتماعی برای گروه هدف پزشکان شاغل در مراکز خدمات جامع سلامت، در سالن جلسات شبکه بهداشت و درمان شهرستان شهریار برگزار شد.
این جلسه بهمنظور بهبود و ارتقای شاخص های عملکردی برنامه ژنتیک اجتماعی ( غربالگری زمان ازدواج و مراقبت ژنتیک و ...) در 22 مرداد 1403، تشکیل شد.
شناسایی موارد در معرض خطر بیماری های ژنتیک؛ ارائه آموزش و مشاوره ژنتیک؛ ارائه مراقبت های فعال برای زوجین در معرض خطر تولد فرزند مبتلا، تشخیص ژنتیک جنین؛ مراقبت فعال دوره ای افراد در معرض خطر بیماری های ژنتیکی بزرگسالی؛ و ارجاع و هماهنگی برای دریافت خدمات درمانی تخصصی و فوق تخصصی از عمده فعالت های این برنامه بوده که با هدف اصلی و ارزشمندکاهش بروز معلولیت اجرا می شود.
دکتر مهاجری؛ پزشک برنامه ژنتیک شبکه بهداشت و درمان شهریار، بااشاره به اهمیت اجرای صحیح برنامه ژنتیک اجتماعی؛ شرح وظایف اعضای تیم سلامت در این برنامه ، فرآیندهای اجرایی، دستورالعملها و شاخص های عملکردی این برنامه را تشریح نمود.
در بخش پایانی برنامه پزشکان مجری این برنامه در شهرستان شهریار، ضمن طرح سوالات و مشکلات پیش رو؛ به ارائه نقطه نظرات و پیشنهادات خود در راستای بهبود اجرای این برنامه پرداختند .
مدیریت بیماریهای ژنتیک بسیار پیچیده بوده و در گذشته عدم دسترسی به سطح ژنتیکی حیات و ناشناخته بودن تاثیر ژنها بر عوامل محیطی با سلامت انسان، این علم را عمدتاً به مجموعه ای از سندرم ها و محاسبات احتمال آماری غیر تاثیرگذار از میزان خطر تبدیل کرده بود. با آگاهی روز افزون از تاثیر اطلاعات ژنتیکی،دانش ژنتیک به عنوان یکی از علوم زیربنایی پزشکی که به تشخیص، پیشگیری و درمان هدفمند بیماری ها کمک می کند، جایگاه مشخصی در بین مولفه های اصلی سلامت پیدا کرده است اینک مدیریت بیماری ها بویژه بیماری های غیرواگیر بدون بکارگیری دانش ژنتیک، نمی تواند موفقیت به هنگام و کامل داشته باشد.
از جمله برنامه هایی که در راستای کاهش بروز و معلولیت در نظام سلامت کشور ادغام شده است؛ خدمات ژنتیک ادغام یافته هنگام ازدواج است. این خدمات تا سال ۱۳۷۶ با برنامه غربالگری تالاسمی هنگام ازدواج شروع شد و از سال ۱۳۹۷ براساس مادهی ۷۵ قانون برنامه ششم توسعه در قالب برنامهی غربالگری ژنتیک هنگام ازدواج در مراکز صدور گواهی سلامت ازدواج وزارت بهداشت، گسترش یافته است.
در این استراتژی؛ زوجینی که در بستر برنامه غربالگری تالاسمی به مرکز بهداشتی درمانی ویژه مشاوره ژنتیک مراجعه می نمایند، در کلاس های آموزشی زوجین پیش از ازدواج، درخصوص ضرورت های مشاوره ژنتیک آموزش می بینند و برای انجام غربالگری ژنتیک راهنمایی می شوند. سپس زوجین، توسط مراقب سلامت آموزش دیده، غربالگری ژنتیک می شوند. پس از تایید پزشک، زوجین در معرض خطر تشخیص داده شده از پرسشنامه غربالگری حین ازدواج، جهت بررسی های بیشتر و مشاوره ژنتیک راهنمایی می شوند.
شبکه بهداشت و درمان شهرستان شهریار نیز همانند سایر شبکه های بهداشت و درمان های کشور، اجرای استراتژی غربالگری ژنتیک هنگام ازدواج از سال ۱۳۹7 انجام شده و خدمات غربالگری ژنتیک هنگام ازدواج به تمام زوجین مراجعه کننده به مراکز خدمات هنگام ازدواج تحت پوشش شهرستان ارائه میشود. همچنین، خدمات مشاوره ژنتیک توسط پزشک دوره دیده و دارای گواهی مشاوره از وزارت بهداشت به زوجین پرخطر که تمایل دارند ارائه میشود و این زوجین تحت خدمات مراقبت ژنتیک قرار میگیرند.
نشانی مرکز مشاوره ژنتیک شهرستان شهریار :شهریار- بلوار رسول اکرم (ص)-خیابان شریعتی(آهنگران سابق)- ساختمان شماره ۲ شبکه بهداشت ودرمان شهرستان شهریار- مرکز خدمات هنگام ازدواج و مشاوره ژنتیک- شماره تماس و هماهنگی 65284978
کامنت