به همت شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهریار؛
برگزاری جلسه آموزشی اصول خود مراقبتی در سلامت روان و مصرف مواد
به همت شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهریار؛ برگزاری جلسه آموزشی خود مراقبتی در سلامت روان و مصرف مواد
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهریار؛ جلسه آموزشی با محوریت «اصول خود مراقبتی در سلامت روان و مصرف مواد» توسط واحد سلامت روان شبکه بهداشت و درمان شهرستان شهریار در سالن جلسات برای گروه هدف پزشکان و روانشناسان شاغل در مراکز خدمات جامع سلامت شبکه تشکیل شد.
در این جلسه، دکتر قدیری؛ معاون بهداشتی شبکه با اشاره به اهمیت خدمات کارشناسان سلامت روان در حوزه پیشگیری و تأثیر آن در حفظ و ارتقاء سلامت روان؛ شرحی درخصوص مبحث خودمراقبتی تحت عنوان اقدامات و رفتارهای اکتسابی، آگاهانه و هدفدار که افراد برای حفظ سلامت جسمی، روانی و اجتماعی خود، فرزندان و خانواده شان انجام می دهند را ارائه نمود.
وی با اشاره به برآوردهای انجام شده در این زمینه افزود؛ ۶۵ تا ۸۵ درصد تمام مراقبت ها از نوع خودمراقبتی است و طبق گزارش سال ۲۰۱۳ سازمان جهانی بهداشت، خودمراقبتی در بیماری های های مزمن منجر به کاهش ۴۰ درصدی مراجعه به پزشکان عمومی و کاهش ۵۰ درصدی بستری بیمارستانی شده است و با توجه به اینکه اختلالات روانی می تواند به موضوعی پیچیده و مزمن تبدیل شود مراجعه به هنگام به مراکز سلامت روان و دریافت خدمات این حوزه می تواند عاملی پیشگیرانه در بروز مشکلات جدی تری باشد و توجه به سلامت روان قطعا ارتباط مستقیمی با سطح سواد سلامت روان افراد دارد لذا آموزش و اطلاع رسانی در این حوزه یکی از موثرترین و مهم ترین اقدامات پیشگیرانه محسوب می شود.
در ادامه برنامه خانم پاهنگ؛ سرپرست واحد سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد با اشاره به اثرات مهم خودمراقبتی در سلامت روان افراد گفت:
طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت،سواد سلامت عبارت است از داشتن مهارتهای اجتماعی و شناختی که به یک فرد انگیزه همکاری با پزشک، توانایی دسترسی به اطلاعات و توصیههای پزشکی و درک و بهکارگیری آنها را میدهد تا بتواند با حفظ سلامتی خود، کیفیت زندگیاش را بهبود بخشد.
از نظر سازمان بهداشت جهانی (WHO)، تعریف سلامت روان، برخورداری فرد از سلامتی و توانایی تشخیص قابلیتها و توانمندیهای خویش، انطباق با استرسهای روزمره زندگی، انجام کار و تلاش سازنده و مفید و مشارکت فعال در مسائل و امور اجتماعی است. چنین افرادی علاوه بر اینکه از کیفیت زندگی مطلوبی برخوردار هستند و بهخوبی زندگی میکنند، باید به سایر افراد نیز در داشتن زندگی خوب کمک کنند، همچنین داشتن رفتاری متناسب با شرایط پیرامونی از اصلیترین خصوصیتهای نشانگر سلامت روانی افراد است.
در ادامه به اهمیت تشخیص میزان استرس موجود در زندگی و تاثیر آن بر عملکرد شخص اشاره نمود و فهرستی از عواملی که در زندگی افرا موجب بروز استرس می شود را مطرح کرد.
وی با اشاره به راهکارهای مهار و مدیریت استرس مانند؛ ورزش ، تغذیه سالم، استراحت کافی، اختصاص زمانی برای گردش و تفریح و رفتن به طبیعت.، رفتن به تعطیلات، مراجعه به روان پزشک یا روان شناس در صورت بروز مشکل یا ناراحتی روانی و داشتن اعتقادات معنوی و مذهبی و ... تاکید نمود با تفکر می توان بهترین راهکار خود مراقبتی و مقابله با استرس را انتخاب کرد.
در این جلسه راهکارهای ویژه برای خودمراقبتی به شرح زیر طرح و شرح داده شد:
یاد بگیرید به درخواستی که خودتان باور دارید مدیریت کردن آن دشوار است نه بگویید و یا کاری را که نیاز به همکاری دیگران دارد با طلب همکاری به درستی انجام دهید.
تغذیه سالم داشته باشید برای نمونه برای میان وعده های خود بسته های غذایی سالم آماده کنید.
زمان بیشتری را با افرادی که انرژ ی زا و الهام بخش هستند بگذرانید و زمان کمتری را با افرادی که انرژی شما را کاهش می دهند، اختصاص دهید.
زمانی که استرس را تجربه می کنید، چند نفس عمیق بکشید.
نعمت ها و رویدادهای مثبت زندگی خود را شمارش کنید.
و فراموش نکنیم اگر خودمان را دوست داریم باید مراقب سلامتی خود باشیم.
کامنت