برگزاری اولین کمیته فصلی برنامه ایران اکو و برنامه IDD
برگزاری اولین کمیته فصلی برنامه ایران اکو و برنامه IDD
به همت گروه بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان شهریار، اولین کمیته فصلی برنامه ایران اکو و برنامه IDD در سال 1402 برگزار شد.
به گزارش روایط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهریار، اولین کمیته فصلی برنامه ایران اکو و برنامه IDD در روز پنج شنبه 1 تیر 1402 در سالن اجتماعات شبکه بهداشت و درمان شهریار ، با حضور سرپرستان واحد های ستادی مرکز بهداشت شهرستان و نمایندگان ادارات مرتبط برگزار شد.
اولین موضوعی که در این جلسه توسط خانم محمد ابراهیم کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه مطرح شد موضوع IDD ( پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید) و استفاده از نمک ید دار بود که حاضرین در جلسه پیشنهادات و راهکارهای خود را ارائه کردند. موضوعات مطروحه در این جلسه عبارت بودند از :
تداوم آموزش الگوی صحیح مصرف نمک تصفیه شده ید دار به مراجعین ، آموزش نحوه صحیح و مناسب نگهداری نمک ید دار ، اطلاع رسانی نمک های تقلبی و فاقد مجوز ، کشت مسشترک با بازرسان اداره صمت و شناسایی و محل نتولید و عرضه نمک
در ادامه جلسه کمیته برنامه ایران اکو (برنامه پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان Iran ECHO Ending Childhood Obesity ) برگزار شد که ضمن برشمردن مضرات چاقی و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان بر توقف چاقی و اضافه وزن در این گرو های سنی تأکید شد و مقرر شد برنامه و راهکاری عملی و عملیاتی در این خصوص و افزایش اطلاع رسانی و اگاه سازی والدین اقدام شود .
کمبود ید و گواتر یکی از مشکلات عمده تغذیه ای در کشور بوده است. اجرای برنامه پیشگیری و کنترل "اختلالات ناشی از کمبود ید" (IDD / Disorders Deficiency Iodine (و ید دار کردن نمک های خوراکی طی سالیان گذشته موجب کاهش قابل مالحظه شیوع گواتر در کشور شده است. تا پیش از آغاز این برنامه، گواتر به صورت آندمیک در همه استانها و به صورت هیپرآندمیک در بیش از یک سوم استانهای کشور وجود داشت و اثرات وخیم آن بر کاهش رشد ذهنی و جسمی، قدرت یادگیری، آستانه شنوایی و اعمال پسیکوموتور، به ویژه در کودکان، نوجوانان و جوانان نیز کاملا مشهود بود. باید توجه داشت که مهمترین نکته برای دستیابی به هدف نهایی برنامه یاد شده که همانا حذف اختلالات ناشی از کمبود ید است، استمرار برنامه است . استمرار برنامه پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید، در گرو پایش مرتب و مستمر فعالیت های اجرایی، دریافت بازخوردها و تصحیح و حل مشکلات احتمالی از طریق همکاری های درون بخشی و بین بخشی است. کشورهای زیادی به دلیل نداشتن برنامه های پایش و نظارت بر روند مصرف نمک یددار، میزان دسترسی مردم(پوشش مصرف) و میزان ید موجود در نمک های یددار، در این برنامه دچار شکست شده اند. در حقیقت، با پایش و ارزیابی مراحل یددار کردن نمک است که می توان وضعیت پیشرفت برنامه کنترل IDD را به درستی مشخص نمود. پایش میزان ید در نمک های خوراکی کشور، مهم ترین بخش پایش برنامه حذف اختلالات ناشی از کمبود ید است. هدف اصلی پایش در سطوح تولید و توزیع، حصول اطمینان از میزان ید نمک، درجه خلوص و سایر ویژگی های نمک یددار و روند اجرای برنامه در حین تولید و توزیع می باشد.
دستورعمل اجرایی پایش برنامه کشوری پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمیود ید
کامنت