به همت شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهریار؛
برگزاری جلسه آموزشی مالاریا برای گروه هدف سفیران دانشجو در دانشکده مهارت و کارآفرینی اندیشه
به همت شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهریار؛ برگزاری جلسه آموزشی مالاریا برای گروه هدف سفیران دانشجو در دانشکده مهارت و کارآفرینی اندیشه

به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهریار؛ واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری های شبکه به مناسبت روز جهانی مالاریا، نسبت به اجرای برنامه آموزشی در دانشکده مهارت و کارآفرینی اندیشه اقدام نمود
این برنامه با حضور دانشجویان و سفیران دانشجوی این دانشکده و با تدریس آقای دکتر داداشی؛کارشناس مسئول واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری ها شبکه برگزار شد.
در این جلسه علائم و نشانه های بیماری مالاریا، خطرات و عوارض آن و همچنین راه های پیشگیری، مراقبت و درمان این بیماری برای شرکت کنندگان آموزش داده شد.
مالاریا یک بیماری حاد و مزمن است. عامل بیماری انگلی تک یاخته ای از جنس پلاسمودیوم است. عمدتا پنج گونه پلاسمودیوم (فالسیپاروم، ویواکس، اواله ، مالاریه و نولوزی ) باعث بیماری در انسان می شوند.
بیماری مالاریا یک بیماری انگلی است که توسط نوعی از پشهها به نام آنوفل انتشار مییابد.
بیماری مالاریا از چه طریقی منتقل می شود؟
به دنبال گزش پشه آنوفل ماده و انجام خونخواری از فرد بیمار، انگل مالاریا در بدن پشه تکثیر پیداکرده و متعاقباً به دنبال گزش فرد سالم تعدادی انگل مالاریا همراه با بزاق وارد جریان خون فرد میشود. پسازآنکه انگل وارد بدن انسان شد و مرحله نسجی اولیه را در کبد گذراند و پس از حدود یک هفته مرحله خونی آغاز می شود و در این مرحله است که لرز و تب و سایر نشانههای بالینی را ایجاد میکند.
علائم ابتلا به بیماری مالاریا چیست؟
علائم مالاریا از بیماری بسیار خفیف تا بیماری شدید و حتی مرگ متغیر است. علائم اولیه میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تب و بیماری شبیه آنفولانزا
- لرز
- سردرد، درد عضلانی و خستگی
- تهوع، استفراغ و اسهال نیز ممکن است رخ دهد.
از ویژگی های مالاریا، حملات بیماری است کـه سه مرحله لرز، تب و تعریق دارد.
تشخیص بیماری مالاریا به چه روشی است؟
برای تشخیص مالاریا باید وجود انگل را در خون اثبات کرد. روش تشخیص طلایی مالاریا آزمایش لام خون محیطی است و معمولاً از رنگ آمیزی گیمسا استفاده می شود. علاوه بر آن از کیت های تشخیص سریع می توان استفاده نمود.
فاکتورهای خطر در ابتلا به بیماری مالاریا چیست؟
فاکتورهایی که خطر ابتلای شما به این بیماری را افزایش میدهند عبارتاند از:
اگر شما در سال گذشته به منطقهای که مالاریا در آن شیوع دارد سفر کردهاید یا از آن بازگشتهاید، رفت و بازگشت به مناطق مالاریا خیز را دارین مانند راننده ها، در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستین.
در بیماری که با هر یک از نشانه های تب ، تشنج و یا اختلال هوشیاری بدون علت واضح مراجعه کند، بایدسابقه سکونت، مسافرت و یا اشتغال در مناطق مالاریا خیز در یکسال گذشته و یا سابقه ابتلا به مالاریا در سال های قبل سوال شود.
محافظت فردی در برابر این بیماری چیست:
در مناطق مالاریاخیز از پوشیدن لباس های آستین کوتاه و شلوارک از غروب آفتاب تا صبح زود اجتناب کنید.
استفاده از پشه بند: با توجه به اینکه فعالیت خونخواری پشه آنوفل از غروب آفتاب تا قبل از طلوع ادامه دارد ، استراحت در درون پشه بند مانع نیش زدن پشه می شود.
نصب توری در و پنجره و خوابیدن داخل منازل: برای جلوگیری از ورود پشهها به خانه، پنجرهها و درها را بسته یا با توری بپوشانید.
استفاده از دستگاه حشره کش برقی (ویپ)
استفاده از مواد دور کننده پشه: از اسپری حشرهکش
اگر به منطقهای سفر میکنید که مالاریا در آن شیوع دارد، با پزشک خود در مورد داروهایی که میتوانید برای پیشگیری از مالاریا مصرف کنید، صحبت کنید.
از مناطقی که فعالیت پشهها زیاد است، به خصوص در اواخر عصر و شب، دوری کنید. این زمانی است که پشههای آنوفل ناقل مالاریا نیش میزنند.
پیراهن و شلوار آستین بلند و گشاد و جوراب بپوشید.
توریهای شکسته پنجرهها، درها، ایوانها و پاسیوها را تعمیر کنید.
وضعیت مالاریا در ایران:
در 6 ماهه اول سال 1403 تعدادکل موارد به 3368 مورد رسید که از این تعداد، 783 مورد پلاسمودیوم فالسیپاروم، 2531 مورد پلاسمودیوم ویواکس و 53 مورد نیز میکس بوده است. در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته موارد مالاریا کاهش نسبی قابل توجهی داشته است. از جمله اقدامات کنترلی وسیعی که در راستای کاهش آسیب پذیری و ظرفیت انتقال بیماری رخ داده است که شامل آموزش های خود مراقبتی، توزیع پشه بند و بیماریابی تشدید یافته در گروه های پرخطر و در معرض خطر گزش، مداخلات بهسازی محیط و کنترل ناقلین شامل مبارزه با پشه بالغ و لارو در کانون های دارای انتقال بیماری (جنوب استان سیستان و بلوچستان) است.
آیا بیماری مالاریا درمان دارد:
بله. در حال حاضر داروهایی همچون کلروکین، پریماکین، کوآرتم و چندین نوع دیگر دارو با توجه به نوع انگل مالاریا وجود دارد که می توان با مراجعه به مراکز بهداشت و درمانگاه ها نسبت به درمان بیماری مالاریا اقدام کرد.
نکته مهم: اگرچه شایعترین راه انتقال مالاریا گزش پشه آلوده است اما در موارد نادر احتمال انتقال از راه دریافت خون آلوده، استفاده از سرنگ مشترک و از مادر به جنین وجود دارد.
- کلیه خدمات غربالگری و تشخیص و درمان بیماری مالاریا در شبکه بهداشت و درمان شهرستان برای کلیه مراجعین رایگان ارائه می شود
کامنت