بزرگداشت روز جهانی پوکی استخوان
بزرگداشت روز جهانی پوکی استخوان
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهرستان شهریار؛ بزرگداشت روز جهانی پوکی استخوان، در 29 مهر ماه1403 با هدف ارتقای دانش عمومی در خصوص «روشهای پیشگیری از پوکی استخوان و تقویت و مراقبت از آن در بیماران»، آغاز شد.
روز شمار هفته پوکی استخوان
پوکی استخوان و تغذیه |
28 مهر |
پوکی استخوان و فعالیت بدنی |
29 مهر |
پوکی استخوان و ویتامین D و نور آفتاب |
30مهر |
پوکی استخوان و پیشگیری از سقوط و شکستگی |
1 آبان |
پوکی استخوان و تشخیص به موقع |
2 آبان |
پوکی استخوان و شروع به موقع درمان |
3 آبان |
پوکی استخوان و تداوم درمان کامل |
4 آبان |
بیماریها ی عضلانی اسکلتی یکی از عمده ترین مشکلات سلامتی در دنیا هستند. در این گروه از بیماریها براساس شیوع و بار ناشی از آن، بیماریهای پوکی استخوان، کمردرد، استئوآرتروز و بیماری های دیسترفی عضلانی بیشتر مطرح می باشند. ایران در شیوع شکایات روماتیسمی بالاترین رقم در منطقه آسیا را داشته و حدود 70% زنان و 50% مردان بالای 50 سال نیز به نوعی دچار استئوپروز یا استئوپنی هستند. با توجه به اینکه در سال های اخیر، مداخله در هر سه سطح پیشگیری (اولیه، ثانویه و ثالثیه) بیماری های غیرواگیر جزو اولویت های نظام سلامت قرار گرفته؛ کاهش شیوع پوکی استخوان، کمردرد و آرتروز در جمعیت به میزان حداقل 10% سال پایه تا پایان برنامه یکی از وظایف مرتبط با حوزه مدیریت بیماریهای غیر واگیر تعیین شده است.
پوکی استخوان در لغت به معنای "استخوان متخلخل" است. این وضعیتی است که در آن استخوان ها پوک می شوند و با کم تراکم شدن و کاهش کیفیت، قدرت خود را از دست می دهند. این موضوع می تواند منجر به شکستگی استخوان شود که باعث درد و ناتوانی می شود. شکستگی استخوان به دلیل پوکی استخوان می تواند زندگی افراد را تغییر دهد و بر کیفیت زندگی، تحرک و استقلال فرد تاثیر بگذارد. پوکی استخوان اغلب به عنوان «بیماری خاموش» نامیده می شود زیرا بیشتر افراد تا زمانی که پس از یک زمین خوردن یا ضربه جزئی، دچار شکستگی نشوند )شکستگی ناشی از شکنندگی استخوان(، از ابتلا به این بیماری بی خبر هستند .
پوکی استخوان بیماری شایعی است و شکستگی ناشی از شکنندگی استخوان در حال افزایش است. در سرتاسر جهان، از هر سه زن و از هر پنج مرد بالای 50 سال یک نفر شکستگی ناشی از شکنندگی استخوان را در طول عمر باقیمانده خود تجربه خواهد کرد.
پیش بینی می شود در سراسر جهان تا سال 2050 ، میزان بروز شکستگی لگن در مردان 310 درصد و در زنان 240 درصد در مقایسه با سال 1990 افزایش یابد. در سرتاسر جهان، پوکی استخوان سالانه موجب ایجاد بیش از 8.9 میلیون شکستگی می شود در نتیجه هر 3 ثانیه یک شکستگی ناشی از پوکی استخوان رخ می دهد.
بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی از پوکی استخوان، تخمین زده می شود که تقریبا 500 میلیون مرد و زن در سراسر جهان ممکن است به این بیماری مبتلا باشند. پوکی استخوان بار سنگینی را به بیماران و خانواده ها تحمیل می کند. در زنان، پوکی استخوان بیشتر از بیماری های سرطان سینه، سکته قلبی، دیابت و سایر بیمار های دیگر دلیل بستری در بیمارستان است. در مردان، خطر شکستگی ناشی از پوکی استخوان در طول زندگی بیشتر از سرطان پروستات است. شکستگی مهره ها )ستون فقرات( می تواند منجر به کمردرد، کاهش قد، تغییر شکل، بی حرکتی، افزایش تعداد روزهای بستری و کاهش عملکرد ریوی شود.
یک زن 65 ساله با یک شکستگی مهره تا چهار برابر احتمال تجربه شکستگی مجدد در طول 5 سال را دارد. بعد از شکستگی لگن، تقریب ا 60 ٪ افراد تا یک سال بعد و 20 ٪ به مراقبت پرستاری طولانی مدت نیاز خواهد داشت. میزان مرگ و میر 24 - 20 ٪ در سال اول پس از شکستگی لگن دیده می شود.
با عنایت به اهمیت موضوع، نظام بهداشتی درمانی کشور به واسطه مسئولیت خود برای تامین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه پس از انجام مطالعات تعیین وضعیت، اجرای برنامه پیشگیری و کنترل بیماری پوکی استخوان را در دستور کار خود قرار داده است. در همین راستا، وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی با همکاری دانشگاه های علوم پزشکی، مراکز پژوهشی و انجمن های علمی همچون سال های گذشته همگام با سایر کشورهای جهان در تاریخ 20 اکتبر برابر با 28 ام مهر ماه سال جاری به بزرگداشت روزجهانی استئوپروز با شعار «استخوان های بهتری بسازیم» اقدام نموده است.
منابع آموزشی در زمینه پیشگیر از پوکی استخوان
کامنت