تب خونریزی دهنده ویروسی کریمه کنگو «CCHF»


افرادی که بیشتر در معرض خطر تب خونریزیدهنده کریمه کنگو هستند؛ عبارتند از:
- دامداران و کشاورزان
- کارگران کشتارگاه ها
- دامپزشکان و کارکنان بهداشتی و درمانی( بیمارستانها)
بد نیست بدانید؛ شیوع بیماری بیشتر در فصل گرم سال همزمان با فصل فعالیت مخزن بیماری کنهها است.






هیچ نوع واکسن معتبری برای پیشگیری از بیماری تب کریمه کنگو در انسان و دام وجود ندارد.
اما چنانچه فرد، به موقع جهت درمان اقدام کند میتوان بیماری تب کریمه کنگو را درمان کرد.
از سال ۱۹۷۰ میلادی تلاشهایی برای دستیابی به واکسن این بیماری انجام شده که بیشتر آنها بینتیجه بودهاند. تنها واکسن موجود که گمان میرود کارامد باشد در بلغارستان مورد استفاده قرار میگیرد.
در سال ۲۰۱۱ تیمی از محققان کشور ترکیه به واکسنی غیر سمی دستیافتند که در آزمایشهای اولیه ۸۰ درصد مصونیت ایجاد کرده که در حال طی مراحل آزمایش سازمان غذا و دارو آمریکا برای دریافت تأییدیه است.
- بیمار مشکوک به تب خونریزیدهنده کریمه کنگو باید قرنطینه شود و با افراد خانواده و پرسنل بیمارستانی در تماس نباشد. کلیه وسایل بیمارستانی مانند ماسک، دستکش، روپوش، پیش بند، لولههای خون، سرنگهای استفاده شده و هر وسیلهای که با ترشحات بیمار در تماس بوده باید سوزانده شود.
- آفتکشی خانه و اصطبل جهت کاهش کنهها
- مصرف مواد گندزداینده برای توالتها، محیط آلوده به خون و ترشحات بیمار
- معمولا این بیماری در دام، بدون علامت است، پس باید از مصرف گوشت تازه خودداری شود و دام پس از ذبح تا ۲۴ ساعت در دمای صفر تا مثبت چهار درجه سانتی گراد قرار گیرد تا ویروسهای آن کشته شوند و پس از آن مصرف شود.
- در هنگامی که پرسنل مراقب بیمار در معرض تماس پوستی یا پوستی مخاطی با خون، مایعات بدن یا فضولات بیمار قرار میگیرند بایستی فوراً سطح آلوده را با آب و صابون بشویند.
- از خرید گوشتهای بازرسی نشده بدون مهر دامپزشکی (کشتار غیرمجاز) خودداری شود.
- کارکنان بهداشتی و درمانی و افرادی که با خون، ترشحات بدن بیمار یا بافتهای آلوده بیماران تماس داشتهاند باید مرتب و حداقل تا چهارده روز پس از تماس، تحت نظر بوده و درجه حرارت بدن آنها هر روز کنترل شود و در صورت ظهور علائم بالینی، مطابق با تعریف مورد محتمل بلافاصله درمان برای آنان شروع شده و اقدامات بعدی به عمل آید.
درمان بیماری تب کریمه کنگو چگونه است؟
اساس درمان بیماری تب کریمه کنگو، حمایتی است و شامل تنظیم آب و الکترولیت و درمان انعقاد درونرگی منتشر به همراه داروی ضد ویروس ریباویرین است.
توجه شود که درمانهای اختصاصی توسط پزشک متخصص و ترجیحاً متخصص عفونی انجام میشود.
پژوهشها نشان میدهند که تزریق استروئیدها بخصوص متیل پردنیزولون در دوز بالا، میزان پلاکت خون را افزایش و نیاز بیمار را به فراوردههای خونی کاهش میدهد و بر تب بیمار نیز تأثیر دارد.
جدول معیارهای تشخیص بالینی تب کریمه کنگو


کامنت