10خرداد(31 می) روز جهانی بدون دخانیات
10خرداد(31 می) روز جهانی بدون دخانیات
شعار امسال سازمان بهداشت جهانی برای روز بدون دخانیات Grow food, not tobacco ( غذا کشت کنید نه تنباکو) انتخاب شده است .
در ایران 4 تا 10 خرداد هفته ملی بدون دخانیات نامگذاری شده است .
شعار هفته ملی بدون دخانیات سال 1402 “ﺣﻔظ ﺳﻼﻣت ﻣردم ﺑﺎ ﻣﻣﻧوﻋﯾت ﺟﺎﻣﻊ ﺗﺑﻠﯾﻐﺎت دﺧﺎﻧﯾﺎت” تعیین شده است.
♦ فراگیر بودن مصرف دخانیات یکی از بزرگترین تهدیدات بهداشت عمومی است که جهان تاکنون با آن مواجه بوده است و سالانه بیش از 8 میلیون نفر به علنت مصرف دخانیات جان خود را از دست می دهند که حدود یک میلیون و دویست هزار نفر از ان در اثر قرار گرفتن در معرض دود سیگار است.(دود دست دوم)
♦ همه اشکال تنباکو مضر هستند و سیگار کشیدن رایج ترین شکل مصرف تنباکو در سراسر جهان است.
♦ با مصرف دخانیات درآمد خانوار صرف آن می شود و خانوار از نیازهای اولیه مانند غذا و سرپناه دچار کمبود می شوند و دخانیات باعث تشدید فقر می شود.
♦ هزینه های اقتصادی مصرف دخانیات قابل توجه است که شامل هزینه مراقبت های بهداشتی برای درمان بیماری های ناشی از مصرف دخانیات و همچنین سرمایه انسانی از دست رفته ناشی از عوارض و مرگ و میر ناشی از دخانیات است.
در سال 2007، سازمان بهداشت جهانی یک روش عملی و مقرون به صرفه را برای افزایش اجرای برنامه های کاهش تقاضا به دولت ها پیشنهاد کرد که به 6 معیار MPOWER معروف است.
6 معیار MPOWER عبارتند از:
- نظارت بر مصرف دخانیات و سیاست های پیشگیری
- از مردم در برابر استعمال دخانیات محافظت کنید
- برای ترک استعمال دخانیات کمک کنید
- در مورد مضرات دخانیات هشدار دهید
- اجرای ممنوعیت تبلیغات، ترویج و حمایت از دخانیات
- افزایش مالیات بر تنباکو
: The 6 MPOWER measures are
- Monitor tobacco use and prevention policies
- Protect people from tobacco use
- Offer help to quit tobacco use
- Warn about the dangers of tobacco
- Enforce bans on tobacco advertising, promotion and sponsorship
- Raise taxes on tobacco
Grow food, not tobacco ( غذا کشت کنید نه تنباکو)
349 میلیون نفر در 79 کشور جهان با ناامنی غذایی حاد مواجه هستند که بسیاری از آنها در کشورهای با درآمد پایین و متوسط از جمله بیش از 30 کشور در قاره آفریقا هستند. بسیاری از این کشورها از مناطق وسیعی از زمین های حاصلخیز برای کشت تنباکو به جای غذای سالم استفاده می کنند. کشورهای تولید کننده تنباکو به دلیل اثرات نامطلوب بهداشتی، زیست محیطی و اجتماعی کشت تنباکو، اغلب با تأثیرات اقتصادی منفی روبرو هستند. در بسیاری از موارد ارز حاصل از صادرات تنباکو برای واردات مواد غذایی مصرف می شود. کشت تنباکو سلامتی کشاورزان و کارگران مزرعه را به خطر می اندازد وموجب از دست رفتن غیرقابل برگشت منابع گرانبهای زیست محیطی مانند منابع آب، جنگل ها، گیاهان و گونه های جانوری می شود.
کامنت