6 مهر ماه، روز جهانی شیر مدرسه
6 مهر ماه، روز جهانی شیر مدرسه
آخرین چهارشنبه ماه سپتامبر هر سال از سوی سازمان جهانی غذا (فائو) روز جهانی شیر مدرسه نامگذاری شده است که برابر با تقویم هجری شمسی ششم مهرماه می باشد. هدف اصلی این نامگذاری تاکید بر تغذیه کودکان و نوجوانان با شیر بعنوان کامل ترین غذا که تمامی نیازهای تغذیه ای یک فرد را تامین می کند می باشد . روز جهانی شیر مدرسه، فرصتی فراهم می آورد که به مصرف شیر و فراورده های لبنی، به ویژه در سنین رشد، اهمیت ویژه ای قائل شویم.
در برنامه شیر مدارس(در صورت اجرا) تلاش بر این است که در مدرسه و سر کلاس همه بچه ها به همراه معلمانشان شیر بنوشند. یک کودک یا نوجوان حداقل به سه تا چهار واحد شیر و لبنیات نیاز دارد اما مصرف آن در مدرسه از حیث آموزشی و ایجاد یک عادت غذایی صحیح است زیرا او خود را در میان همسالان و همکلاسی و معلم خویش میبیند که همگی در حال خوردن شیر هستند.
دسترسی به رژیم غذایی و تغذیه سالم برای رشد و ارتقاء سیستم ایمنی کودکان و محافظت از بیماری های عفونی و غیرواگیر (NCDs) در زندگی بزرگسالان بسیار ضروری است؛ تقاضا برای شیر و فرآورده های لبنی در کشورهای در حال توسعه، با افزایش درآمد، رشد جمعیت، شهرنشینی و تغییر الگوی غذایی، رو به افزایش است؛ در کشور ما نیز متاسفانه سرانه مصرف شیر در طی سال های گذشته و به علل مختلف رو به کاهش بوده و از استانداردهای جهانی بیش از پیش فاصله گرفته است، و همین می تواند زمینه ساز شیوع بیماری های مرتبط شود.
شیر و لبنیات یکی از گروه های اصلی و مهم در هرم راهنمای غذایی است؛ نوجوانان در سنین بلوغ و دانش آموزان روزانه حداقل ۳ واحد شیر و یا دیگر جایگزین های آن را باید مصرف کنند؛ هر ۱ واحد از گروه شیر و لبنیات شامل:۱ لیوان شیر یا ماست کم چرب (کمتر از ۵/۱ درصد)، یا ۴۵ تا ۶۰ گرم پنیر معمولی (معادل ۵/۱ قوطی کبریت)، یا یک چهارم لیوان کشک، یا ۲ لیوان دوغ و یا یک و نیم لیوان بستنی پاستوریزه است.شیر منبع غذایی غنی از کلسیم با قابلیت هضم و جذب بالا (کمک به استحکام استخوان و دندان، عملکردهای متابولیکی حیاتی مانند انقباض و انبساط عروق، عملکرد عضلانی، انتقال عصبی، سیگنال های داخل سلولی، ترشح هورمون ها و ...) است؛ همچنین مقدار قابل توجهی از پروتئین حیوانی، ویتامین B۲، ویتامین B۶، فسفر و ... را دارا می باشد.
کامنت