برگزاری جلسه آموزشی با موضوع پشه آئدس و راه کارهای مقابله با آن برای کارشناسان بهداشت محیط
برگزاری جلسه آموزشی با موضوع پشه آئدس و راه کارهای مقابله با آن برای کارشناسان بهداشت محیط
جلسه آموزشی با موضوع پشه آئدس و راه کارهای مقابله با آن برای کارشناسان بهداشت محیط شبکه بهداشت و درمان شهریار برگزار شد
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهریار، جلسه آموزشی با موضوع پشه آئدس و راه کارهای مقابله با آن در روز یک شنبه 21 اسفند 1401 در سالن اجتماعات شبکه بهداشت و درمان شهریار با حضور کارشناسان بهداشت محیط شبکه بهداشت و درمان شهریار برگزار شد.
در این جلسه خانم مهندس خدی کارشناس بهداشت محیط شبکه بهداشت و درمان شهریار مطالب آموزشی خود را با سرفصل های آشنایی با پشه آئدس، بیمار یهای منتقله از طریق پشه آئدس، مکان های تخم گذاری پشه آئدس، مکان های مناسب رشد و تکثیر پشه آئدس ارائه کرد.
پشه آئدس
پشه آئدس می تواند ناقل دو بیماری ویروسی خطرناک تب دنگی و زیکا باشد که این بیماری های خطرناک و کشنده هستند و فاقد واکسنن و دارو بوده و تنها راه مبارزه موثر با این بیماری مقابله با پشه ناقل آن است . به همین دلیل بهسازی محیط زیست از طریق جمع آوری زباله ها، و مکان هایی که آب بارات و آب سطحی در ان جمع می شود و می تواند محل تخم گذاری پشه باشد از اقدامات ضروری است.
آموزش و اطلاع رسانی در زمینه ازبین بردن زیستگاه های این حشره و بهسازی و پاکسازی محیط از لارو این پشه از مهمترین عوامل پیشگیری از هجوم این پشه و ورود بیماری های مرتبط به آن است. تخم این پشه به خشکی مقاوم است، یعنی در صورتی که در جایی آب باشد و تخم ریزی کند در صورت خشک شده در آب می تواند ماه ها مقاومت کند و با دسترسی به آب مرحله رشد خود را تکمیل کند. با توجه به وجود انواع گل در منزل های شخصی و مکانهای عمومی لازم است ظروف زیر گلدان خود را مرتب خالی کنیم تا در آن آب جمع نشود.
مکانهای مناسب رشد و تخم گذاری پشه آئدس
ظروفی که آب در آنها جمع میشود، مکان مناسبی برای رشد و تخم گذاری پشه است. ظرف آب پرندگان، زیر گلدانی، لاستیکهای بلااستفادهای که در سطح شهر رها شدهاند و هر ظروفی که حتی به اندازه یک قاشق چایخوری آب در آن جمع شود، میتواند مکان مناسبی برای رشد پشه باشد.
اقدامات پیشگیرانه از گزش پشه
- آبهای راکد اطراف منزل را خشک کنید، زیرا بهترین مکان برای تجمع و تخمگذاری حشرات است.
- از باز گذاشتن در مخازن نگهداری آب جداً خودداری کنید.
- پنجرهها را با توریهای ریز که مانع ورود حشرات به منزل میشوند، بپوشانید.
- سطل آب زیر کولر، زیر گلدان و همچنین آب ظروف حمام پرندگان و حیوانات خانگی را به صورت روزانه خالی و تمیز کنید.
- هنگام پیکنیک و برپایی چادر، منطقهای را انتخاب کنید که از آب راکد دور باشد و از پشهبند استفاده نمایید.
- در صورت حضور ضروری در مناطق آلوده از اسپری و ترکیبات دورکننده حشرات استفاده کنید.
- از لباسهای رنگ روشن و پیراهن آستینبلند و شلوار استفاده کنید.
- برای کاهش جمعیت پشهها باید مکانهایی را که در آن پشهها تولیدمثل میکنند، از بین ببرید. این مکانها شامل لاستیکهای مستعمل، قوطی یا گلدانهایی هستند که آب در آنها جمع میشود.
- از ریختن زباله شامل قوطیهای کنسرو، بطریهای آب و ظروفی که در آنها آب جمع میشود، در محیط بیرون اکیداً خودداری کنید.
تب دنگی
تب دانگ نام یک بیماری ویروسی است که به دو شکل معمولی (خفیف) و خونریزیدهنده (دانگی شدید) بروز میکند و به آن تب استخوانشکن هم میگویند.
این بیماری توسط پشهای به نام آئدس اجیپتی به انسان منتقل میشود. اگرچه این پشه در مناطق استوایی، جنوب شرق آسیا، آمریکای جنوبی و آفریقا دیده میشود، ولی میتواند توسط مسافران یا حمل و نقل کالا به سایر کشورها هم گسترش یابد. مرحله حاد بیماری همراه با تب و درد عضلانی حدود یک تا دو هفته طول میکشد و برای درمان این بیماری مراجعه به مراکز درمانی مجهز الزامی است. باید بیمار به دقت تحت نظر قرار گیرد و در صورت لزوم اکسیژن یا مایعات وریدی برایش تجویز و از مصرف خودسرانه مسکنها خودداری شود، زیرا ممکن است باعث تشدید مشکلات خونریزی شود.
هیچگونه واکسنی برای بیماریهای منتقله توسط پشه آئدس وجود ندارد و نزدیک به ۸۰ درصد از بیماران مبتلا به ویروس تب دانگی هیچ گونه نشانهای نداشته یا نشانههای بسیار خفیفی مانند تب ملایم دارند؛ این بیماری فقط در ۵ درصد بیماران به صورت وخیم بروز میکند و علائمی همچون خونریزی معمولاً از بینی و لثهها، بی حالی عمومی و کاهش شدید پلاکت خون ایجاد میشود.
نشانههای این بیماری ۳ تا ۱۴ روز بعد از ورود ویروس به بدن فرد ظاهر میشود و بیشتر مواقع نشانهها بین ۴ تا ۷ روز بعد از گذشت آشکار میشود. معمولاً نشانهها در کودکان مبتلا به ویروس دانگی، اسهال و استفراغ است. علائم این بیماری شامل سردرد، دردهای عضلانی، کسالت و بیحالی غیرطبیعی، تب و در برخی موارد خارش و بثورات پوستی در قسمتهای مختلف بدن و در صورت شدت بیماری گاهی خونریزی است.
توجه داشته باشید:
- تنها راه مؤثر مبارزه با این بیماری، مقابله با پشه ناقل آن است. بههمین دلیل بهسازی محیط زیست از طریق جمعآوری زبالهها و مکانهایی که ممکن است آب باران و آب های سطحی در آنها ذخیره شود از اقدامات ضروریست. به طور مثال لاستیکهای فرسوده اتومبیل که آب باران در آنها جمع میشود، محل مناسبی برای رشد و تکثیر پشه است. استفاده از اسپریها و ترکیبات دورکننده حشرات در مدت اقامت در کشورهای آلوده می تواند در حفظ سلامت آنان مؤثر باشد.
- در صورت بروز هرگونه علائمی در اسرع وقت به نزدیکترین مرکز خدمات جامع سلامت محله زندگی خود مراجعه کنید.
کامنت