شبکه بهداشت و درمان شهریار
 

  • 1401/10/07 - 11:50
  • - تعداد بازدید: 110
  • - تعداد بازدید کنندگان: 106
  • زمان مطالعه: 5 دقیقه

پویش واکسیناسیون تکمیلی وبیماریابی سل در جمعیت پناهندگان و مهاجرین خارجی

9477.mp3 پویش واکسیناسیون تکمیلی وبیماریابی سل در جمعیت پناهندگان و مهاجرین خارجی

پویش واکسیناسیون تکمیلی و بیماریابی سل در جمعیت پناهندگان و مهاجرین خارجی

کشور ایران به دلیل برخورداری از موقعیت خاص جغرافیایی طی ۴ دهه گذشته پذیرای خیل عظیمی از مهاجرین و پناهندگان کشورهای دیگر خصوصا کشور افغانستان بوده است؛ همچنین طبق گزارشات دریافتی طی سال‌های اخیر مواردی از مهاجرت اتباع کشور پاکستان و عراق نیز به کشور وجود داشته است.

بر اساس آمارهای رسمی اعلام شده از سوی وزارت کشور، حدود یک میلیون پناهنده مجاز در کشور ساکن هستند که حدود ۹۷ درصد این افراد پناهنده از افغانستان و مابقی پناهنده عراقی و یا سایر کشورها هستندفقط حدود ۴ درصد (۳۷ هزار پناهنده) از این افراد در کمپ‌های رسمی وزارت کشور ساکن هستند و بقیه مهاجرین غیر ایرانی عموما در مناطق شهری و روستایی در بین جمعیت ایرانی ساکن هستند.

با توجه به وضعیت بهداشتی _ درمانی جمعیت اتباع غیر ایرانی ساکن در کشور، نیازهای بهداشتی این جمعیت از بدو ورود در اولویت کاری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بوده و در جهت  ارتقای شاخص‌های بهداشتی در این جمعیت مهاجر برنامه‌ریزی صورت می پذیرد.

 اعتقاد نظام سلامت کشور به ایجاد سلامتی پایدار در کشور باعث شده که ارائه خدمات بهداشتی اولیه  از جمله واکسیناسیون اتباع غیر ایرانی (اعم از مجاز و غیرمجاز) همچون هموطنان ایرانی برابر و رایگان بوده و مبتنی بر ارزش‌های دینی، کرامت انسانی و اصول اخلاقی خدمت رسانی در حوزه بهداشت به این گروه هم دقیقا مشابه ایرانیان باشد.

با توجه  به اینکه طبق گزارشات دریافتی اکثریت جمعیت های مهاجرین افغانستانی از مرزهای غیررسمی و بعضا نامتعارف و در شرایط بد بهداشتی وارد کشور شده اند و مراقبت بیماریهای واگیر (بررسی گواهی های سلامت، غربالگری سندرمیک، واکسیناسیون بیماریهای هدف و ...) نادیده گرفته شده است  و هم چنین محل سکونت این جمعیت ها بعد از ورود به کشور دایماً در حال تغییر است. 

با در نظر گرفتن پایین بودن پوشش واکسیناسیون ، گزارش طغیان بیماری سرخک در این گروه جمعیتی ، تداوم بیماری فلج اطفال را در دو کشور همسایه افغانستان و پاکستان، و اینکه سوءتغذیه بویژه کمبود ویتامین A عموما سبب تشدید علائم بیماری سرخک و افزایش خطر عوارض جدی و حتی مرگ مبتلایان به سرخک می‌شود و شیوع بیماری سل در اتباع غیر ایرانی چند برابر بیشتر از اتباع ایرانی است و شناسایی سریع بیماری سل در این افراد می‌تواند ضمن کمک به بهبود سریع بیمار، خطر انتشار به سایرین را نیز به حداقل برساند ، پویش واکسیناسیون تکمیلی وبیماریابی سل در جمعیت پناهندگان و مهاجرین خارجی ، با هدف افزایش پوشش واکسیناسیون در این جمعیت با اولویت واکسیناسیون سرخک و فلج اطفال وبهبود واکسیناسیون کرونا و سایر واکسن هایی دوران کودکی ، ارائه ویتامین A  و شناسایی و درمان موارد مبتلا به سل با مشارکت فنی گروه ها و سازمان های مختلف داخلی و بین المللی تدوین گردیده است

آغاز پویش واکسیناسیون تکمیلی اتباع از ۱۰دی

اجرای  این عملیات در ۲۷ دانشگاه علوم پزشکی از شنبه ۱۰ دی ماه آغاز خواهد شد.

از مهمترین اهداف انجام این پویش ، آگاهی رسانی و جلب مشارکت جمعیت غیر ایرانی جهت مراجعه به مراکز خدمات جامع سلامت  (خانه بهداشت یا پایگاه سلامت) است؛ به نحوی که آدرس، محل و ساعت کار مراکز را مطلع شوند و ازاینکه  انواع خدمات بهداشتی  رایگان از جمله واکسیناسیون  و ضرورت و فواید آن که به همه افراد اعم از ایرانی و غیر ایرانی ارائه می‌شود، آگاه شوند. این امر سبب می‌شود پس از اتمام کمپین تا مدت طولانی‌تری از فواید کمپین بهره‌مند شویم.

چگونگی انجام پویش

پویش در دو مرحله انجام می‌شود، مرحله اول از ۱۰ دی ماه ۱۴۰۱ با عملیات واکسیناسیون تکمیلی آغاز می‌شود و مرحله دوم از بهمن ۱۴۰۱ لغایت فروردین ۱۴۰۲ با هدف غربالگری و بیماریابی سل انجام خواهد شد. پس از مدت زمانی که به آموزش و اطلاع رسانی (چهره به چهره، نصب بیلبورد، بنر، پارچه‌نویسی و حضور در مساجد و مراکز تجمعی) اختصاص داده شده است، تیم‌های عملیاتی (۲ نفر شامل یک کارشناس بهداشتی به همراه یک فرد آموزش دیده افغان)  به صورت خانه به خانه در مناطق از پیش تعیین شده نسبت به سرشماری، ثبت داده ها ،  آموزش خانواده‌ها در زمینه اهمیت واکسیناسیون و فواید آن برای سلامتی و تشویق آنها برای مراجعه به مراکز اقدام می کنند . همزمان پایگاه های ثابت پذیرای اتباع غیر ایرانی و ارائه خدمات کمپین خواهند بود.

به دلیل تفاوت در گروه هدف و نحوه مداخله و برای جلوگیری از تداخل فعالیت‌ها، به نحوی برنامه ریزی شده تا کمپین واکسیناسیون طی یک ماه  به اتمام برسد. هدف مورد انتظار این عملیات دستیابی و تحت پوشش بردن حداقل ۲ میلیون اتباع غیر ایرانی و ارائه واکسیناسیون به حدود ۵۰۰ هزار نفر گروه سنی زیر ۱۵ سال آنان است.

به دلیلی اینکه در کانون‌های با جمعیت غالب غیر ایرانی ، خانواده‌های ایرانی هم ساکن هستند ، در مناطق پرخطر که امکان ضعف پوشش واکسیناسیون منطقه بالا است، توصیه می‌شود این افراد نیز مشابه با اتباع غیر ایرانی تحت پوشش عملیات قرار گیرند.

 

در اجرای این پویش خدمات زیر در مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاه سلامت ، خانه بهداشت و پایگاه های موقت واکسیناسیون به جامعه مهاجرین و اتباع ارائه خواهد شد:

  1.    بررسی و انجام واکسیناسیون در افراد زیر 15 سال با سابقه واکسیناسیون ناقص و یا فاقد سابقه واکسیناسیون (سابقه مکتوب)
  2.    واکسیناسیون کووید-19 برای گروه سنی بالای 5 سال بر اساس راهنمامی واکسیناسیون کووید -19 در کشور
  3.    ارائه ویتامین A به کودکان زیر 5 سال
  4.   در مرحله دوم از ابتدای بهمن ؛ غربالگری و بیماریابی سل در افراد 12 سال و بالاتر  ( نمونه گیری خلط از افراد مشکوک ، ارسال نمونه ها به آزمایشگاه ، ارجاع موارد مشکوک به سل به مراکز منتخب برای انجام رادیوگرافی رایگان از قفسه سینه
  • به ازای هر فرد دریافت کننده واکسن ، کارت واکسن عملیات واکسیناسیون تکمیلی، تکمیل و به فرد تحویل شود.

دانلود شیوه نامه اجرای پویش

دانلود کتابچه آموزشی پویش واکسیناسیون ویژه رابطین سلامت اتباع

  • گروه اخبار : اخبار شبکه
  • کد خبر : 9477
:
کلیدواژه ها
روابط عمومی شهریار
خبرنگار

روابط عمومی شهریار

تصاویر

نظرات

0 کامنت برای این مطلب وجود دارد

کامنت

Template settings