شبکه بهداشت و درمان شهریار
 

  • 1401/03/09 - 06:56
  • - تعداد بازدید: 2469
  • - تعداد بازدید کنندگان: 2469
  • زمان مطالعه: 3 دقیقه

چرا مصرف دخانيات در مکان هاي عمومي ممنوع است؟

?

 

283079.mp3 چرا مصرف دخانيات در مکان هاي عمومي ممنوع است؟
الي ?? خرداد هفته ملي بدون دخانيات


چرا مصرف دخانيات در مکان هاي عمومي ممنوع است؟


مکان عمومي به محلي اطلاق مي شود که افراد مختلف جامعه مي توانند براي تفريح، استراحت، ورزش و يا ساير خدمات به آنجا مراجعه کنند. فعاليت در اماکن عمومي، از قوانين کشوري تبعيت مي کند و يکي از اين قوانين، قوانين مرتبط با سلامتي افراد است. در مکان هاي عمومي افراد مجاز به ايجاد شرايط مخاطره آميز براي سلامت عموم اعم از متصديان، کارگران، مشتريان نيستند.
 مصرف دخانيات علاوه بر ايجاد مخاطرات براي افراد مصرف کننده براي اطرافيان نيز مضر بوده و منجر به مشکلات جدي و تهديد سلامتي آنها مي شود. افراد غير سيگاري و غير قلياني که در خانه، محيط کار، اجتماعات و مکان هاي عمومي در معرض دخانيات قرار مي گيرند، ناچار به استنشاق تحميلي دود ناشي از دخانيات مي شوند.
دود تنباکوي محيطي يا جريان جانبي دود به مراتب سمي تر از دود استنشاق شده از سوي خود فرد مصرف کننده دخانيات است.
دود دخانيات
دود دخانيات شامل چند نوع جريان است.
جريان اصلي دود: اين قسمت از دود بخشي از دود است که از لابه لاي توتون ها عبور مي کند و وارد دهان افراد مصرف کننده مي شود.
جريان دود کناري يا فرعي: اين قسمت از دود مستقيم از نوک روشن و مشتعل سيگار و تنباکو وارد هوا مي شود و از سوي اطرافيان استنشاق مي شود. به علاوه دودي که در فاصله بين پک زدن به سيگار، از ريه سيگارها خارج مي شود دود کناري محسوب مي شود. غلظت برخي مواد سمي در دود فرعي چندين برابر دود اصلي است.
دود دست دوم: ترکيبي از دود اصلي و کناري را دود دست دوم مي نامند.
دود دست سوم: به طور کلي باقيمانده نيکوتين و ديگر مواد شيميايي که روي سطوح مختلف ظروف و اثاثيه بر جا مي ماند را دود دست سوم مي گويند. اين مواد مي تواند با ساير مواد شيميايي در فضاي بسته واکنش نشان داده و ترکيبات سمي و سرطان زا ايجاد مي کند که خطر جدي براي کودکان در بر دارد.
دود دست سوم بر روي سطوح باقيمانده با شيوه هاي تميز کردن معمولي از بين نمي رود. با باز کردن در و پنجره ها يا استفاده از دستگاه تهويه برطرف نمي شود و در تمام قسمت ها موجود است و مربوط به قسمت خاصي نيست.
آنچه مسلم است در مکان عمومي که سيگار يا قليان استنشاق شود، تمام افراد در معرض هر سه نوع دود هستند. تحقيقات نشان مي دهد که در افراد غير سيگاري که مصرف کننده هيچ نوع دخانيات نيستند، تنها به دليل در معرض دود محيطي قرار گرفتن، غلظت مونوکسيد کربن خون بالاتر رفته و تحمل آنان به ورزش کمتر است.
دود محيطي، تبعات بسيار جبران ناپذير بهداشتي، اقتصادي و اجتماعي و حتي زيست محيطي دارد. حتي تماس کوتاه مدت و گاه گاهي با هزاران ماده شيميايي و سرطان زاي موجود در دود غير مستقيم دخانيات مي تواند به طور چشمگيري خطر ابتلا به سرطان ريه و بيماري هاي قلبي را افزايش دهد. تنفس دو ساعت هواي دود آلوده برابر با کشيدن چهار نخ سيگار است.
بنابراين ارتقاي آگاهي افراد در خصوص مضرات و عوارض قرار گرفتن در اماکن آلوده مي تواند از مشکلات بهداشتي و عوارض بعدي آن کاسته و براي جامعه مقرون به صرفه باشد.
براي کنترل عوارض ناشي از دودهاي محيطي، قوانين بين المللي موجود است که قانون جامع کنترل مبارزه ملي با دخانيات يکي از قوانين معتبر در کشور است. به موجب تبصره ب ماده سيزده اين قانون، مصرف دخانيات در اماکن عمومي يا وسايل نقليه عمومي ممنوع و موجب حکم جزاي نقدي مي شود:
همچنين درماده ? آيين نامه اجرايي قانون جامع کنترل و مبارزه ملي با دخانيات آمده است به منظور حفظ سلامت عمومي به ويژه محافظت در مقابل استنشاق تحميلي دود محصولات دخاني، مصرف اين مواد در اماکن عمومي ممنوع است.
با توجه به تمام موارد ياد شده، مصرف دخانيات در محيط هاي عمومي ممنوع است. بنابراين توصيه مي شود از رفت و آمد، حضور و توقف در محيط سرپوشيده که دود سيگار و قليان در فضا پراکنده شده است، اجتناب کنيم. مراقب تردد فرزندان در فضاهايي که قليان يا سيگار يا ساير مواد دخاني عرضه مي شود باشيم و در صورت مشاهده مراکزي که نسبت به عرضه قليان و سيگار اقدام مي کنند، مراتب را به سامانه گزارش هاي مردمي وزارت بهداشت با شماره ??? اطلاع دهيم.
  • گروه اخبار : آرشيو اخبار
  • کد خبر : 283079
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings